Екип от специалисти по три специалности – коремна хирургия,  гинекология

...
Екип от специалисти по три специалности – коремна хирургия,  гинекология
Коментари Харесай

В МОБАЛ-Велико Търново отстраниха 16 кг ретроперитонеален тумор

Екип от експерти по три специалности – коремна хирургия,  гинекология и анестезиология на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “-Велико Търново оперира 72-годишна жена с голям ретроперитонеален израстък, оповестиха от лечебното заведение.

Пациентката, която е от гр. Златарица, от няколко месеца забелязала отичане на корема, само че не обърнала внимание на това, досега, в който туморната маса повишена дотам, че пречела на дишането, на напредването и на осъществяването на нормалните домашни отговорности. Жената потърсила лекарска помощ и постъпила за оперативно лекуване в Гинекологичен бранш, заради неразбираемия генезис на групировката, заемаща цялата коремна област.

Екипът, направил интервенцията, е в състав доктор Николен Стойнов, шеф на Отделение по обща хирургия, доцент доктор Светлозар Стойков, шеф на поделение по акушерство и гинекология и анестезиолога – доктор Лора Станчева. По време на интервенцията се открило, че голямата туморна маса произлиза не от органи в коремната празнина, а от такива в ретроперитонеалното пространство, където са ситуирани магистралните кръвоносни съдове – аорта, долна празна вена и лимфатичния пролив, както и бъбреците.

Формацията, с приблизителна величина 60/50 см.  и тегло 16,2 кг.  е отстранена деликатно, с цел да не се обиден посочените нагоре структури, което би било съдбовно за пациентката. Жената  е настанена в Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване, с началник-отделение доктор Сибила Маринова, където са положени прецизни следоперативни грижи. Изписана е в положително общо положение.

Това не е първата хирургична изява на този мултидисциплинарен екип. Преди 3 години доцент Стойков и доктор Стойнов оперират и 46-годишна жена, с голяма киста на яйчника, която тежи общо 35 кг, от които 33 литра муцинозна течност и 2 кг.  капсула на кистата. Жената ляга на операционната маса с тегло 100 кг и се разсънва с тегло 65 кг.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР